Türkiye'nin Gururu Olacak 5 Kızımız New York Yolunda!

1000 GIRLS, 1000 FUTURES,  New York Bilim Akademisinin uluslararası bir girişimi olarak dünyada 50den fazla ülkede 100’e yakın ortakla faaliyet gösteren kuruluşu olan Global Stem Alliance (Küresel Stem Paktı) ile başlattıkları bir sosyal sorumluluk projesidir. Proje tüm dünyada kız öğrencilerin bilimsel alanlarda etkinliğini artırmayı amaçlıyor ve bu yolla 2020 yılına kadar 100 ülkede toplamda 1 milyona yakın öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Projeye dahil olan öğrenciler bilimsel alanda küresel bir networke dahil oluyorlar ve bu alanlarda uzman kişiler öğrencilere bir yıl boyunca mentörlük desteği veriyor.  Amaç bilimsel alanlara okullar ve çalışma hayatı arasındaki boşluğu doldurmak ve kız öğrencileri STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında teşvik etmek.

Mektebim Okulları bu projeye Türkiye’den dahil olan ilk ve tek kuruluş. Bilimsel alanlarda akademik ve profesyonel kariyer yapmak isteyen 5 kızımız 1000 Girls 1000 Futures projesinin bir parçası. Proje kapsamında onlara atanan mentörler seçtikleri bilim alanında onlarla deneyimlerini paylaşıyor, gerekli kaynaklara yönlendirerek mentörlük yapıyorlar. Bu sayede öğrenciler hem seçecekleri alanlarını daha iyi tanıma şansı bulurken yol haritalarını da belirleyebilme şansına erişiyorlar.  Öğrencilerimiz ve gönüllü mentörler online bir platformda bir araya geliyor ve bu sayede küresel bir iletişim ağının da bir parçası olma şansı yakalıyorlar. Projenin ileri aşamalarında dünyanın her yerinden profesyonellerle bilimsel konulardaki ilgilerini paylaşma, bu profesyonellerin bilgi birikimlerinden faydalanma şansı yakalayacaklar.  Üniversiteye giden yolda atılması gereken adımları öğrenirken, liderlik, iletişim ve eleştirel düşünme gibi becerilerini de geliştirecekler.

Bu programa dâhil olan öğrenciler New York Bilim Akademisi Junior üyesi olma hakkına sahip olarak akademinin bilimsel içeriğine de ücretsiz ulaşım hakkı kazanıyor.

2015 Eylül ayında başlayan program 2016 Eylül ayında son bulacak. Ayda en az iki kez öğrenciler mentörleriyle internet ortamında bir araya gelecekler ve programlanan içeriği tamamlayacaklar. Düzenli olarak adaylara süreçle ilgili mailer gönderilecek ve yönergeler doğrultusunda adaylar dokümanları doldurarak programa başlamış olacaklar.

NEW YORK ACADEMY OF SCIENCES (New York Bilim Akademisi)

New York Bilim Akademisi 1817’den bu yana kendini bilimsel konulara adamış bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Bilimsel alanlarda yaşanan zorluklara pozitif küresel çözümler getirmek, toplumu bu konuda aydınlatmak ve bilimsel bilgiyi yaygınlaştırmak kuruluşun genel amacıdır.

www.nyas.org

Projeye Dahil olan öğrencilerimiz

Sude Lal Danış (Çorlu Fen Lisesi)

Eylül Çağla Ersöz (Çiğli)