Okula Kolay Uyum İçin Ailelere Önemli Tavsiyeler

Okula Kolay Uyum İçin Ailelere Önemli Tavsiyeler

10 Eylül 2022 Cumartesi

Bu yıl okulla ilk kez tanışan öğrenciler stres, kaygı ve heyecanı bir arada yaşıyor. Alıştığı aile ortamının ilk kez dışına çıkan çocuklar, “okul sendromuyla” karşı karşıya kalabiliyor. Okula gitmek istemeyen çocuğa doğru desteğin verilmesi ise hayati önem taşıyor. Bu nedenle okula uyum sürecinde ailelere önemli görevler düşüyor. Mektebim Koleji PDR Koordinatörü Müge Ertürk Berber, çocukların okula kolay uyum sağlamaları için aileleri uyarıyor.

BAZILARI AĞLAR, BAZILARI İÇİNE KAPANIR
Berber’in açıklamalarına göre, okula başlangıç çocuğun hayatında önemli rol oynuyor. Okulla yeni tanışan bir çocuk, evin dışında ilk kez öğretmenleri, yeni arkadaşları ve yeni kuralları içeren bir sosyal çevrenin içine giriyor. Bu nedenle korkuya kapılan bazı çocuklar okula gitmekten kaçınma anlamına gelen “okul sendromu” yaşayabiliyor. Okula uyum sürecinde bazı çocuklar ağlama, bağımlı ve saldırgan davranışlar gösterebiliyor. Bazıları da içe kapanma gibi gecikmiş tepkiler verebiliyor. Anne-babaların, çocukların okula başladığı ilk günlerden itibaren dikkatli gözlemler yapmaları sorunun teşhisinde önemli rol oynuyor.

Okul sendromunun belirtileri
•    Heves ve enerji kaybı
•    Alıngan ve sinirli olma 
•    İştahsızlık 
•    Uykuda huzursuzluk 
•    Karın ağrısı ve mide bulantısı 

Çocuklarda uyum sorununa neden olan düşünceler
•    Anne-babasından ve alıştığı ortamdan ayrı kalma endişesi, 
•    Okul içerisinde kaybolma veya okulda unutulma endişesi,
•    Kalabalık sınıf ortamında kendisiyle ilgilenilmeyeceği ve fark edilmeyeceği düşüncesi, 
•    Ders süresinin uzun gelmesi veya oynamak istemesi, 
•    Kuralları anlama ve uygulamada zorluk çekeceği düşüncesi, başarısızlık endişesi, 
•    Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacağı (yemek, tuvalet vb.) endişesi.

Okula uyum sorununu 7 adımda aşın!
ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMEYİN:
Okula başlama, çocuğun yaşamında önemli bir yere sahiptir. Bu dönemde çocuğun alışkanlıklarını değiştirmekten sakının. Bu önemli dönemde onu etkileyecek başka büyük değişikliklerden uzak tutmaya çalışın. Kaygılarını paylaşın ve anlayışlı olun.
GÜVEN VERİN: Okula yeni başlayan çocuklara güven verin ve rahatlatın. Yanında olmadığınızda onun mutlu ve rahat olacağına ilişkin sözler söyleyin. Okula güvendiğinizi çocuğa hissettirin.
OKULLA İLGİLİ BİLGİLENDİRİN: Çocuğunuzu okulla ilgili önceden bilgilendirin. Çocuğunuza önyargısız ve gerçekçi bilgiler vermeye özen gösterin. Arkadaşlarının olacağını, oyun oynayacağını söyleyerek okulla ilgili ilgisini çekebilecek şeylerden bahsedin.
VEDALAŞMAYI KISA TUTUN: Çocuğu okula bırakırken fazla oyalanmadan vedalaşın, izin istemeyin. Tekrar görüşeceğinizi söyleyin. 
SÜREKLİLİĞE ÖNEM VERİN: Okula düzenli devam etmesi konusunda hassasiyet gösterin. Süreklilik duygusu önemlidir. 
GEÇ KALMAYIN: Okul çıkışında onu tam zamanında alacağınızı ya da servise bineceğini, evde onu mutlaka karşılayacak bir kişinin olacağını açıklayın. 
ANILARINIZI PAYLAŞIN: Çocuk eve geldiğinde okulda yaşadıklarıyla ilgili konuşun ve kendi okul anılarınızı onunla paylaşın.